Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Most akkor mossuk el a flakonokat, vagy ne?

Elfogyott a mosószer, öblítő, tusfürdő? Hova dobod a flakonokat? Biztos jól csinálod?

2020. május 24. - Nestlé Hungária

flakon-mosas.jpg

Ki kell mosnom a mosóporos, szappanos tégelyeket is, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe dobom?

Igen. Ne csak az étellel szennyezett csomagolásokat, tartályokat öblítsük el, mielőtt a hulladékgyűjtőbe helyezzük, hanem minden olyan dobozt, flakont stb., amely valamilyen anyag tárolására szolgált. Erre higiéniai okokból, valamint a többi újrafeldolgozható anyag szennyeződésének elkerülése miatt van szükség.

Miért kell lecsavarni a kupakokat, mielőtt kidobom a flakonokat, ha ezek is műanyagok?


A kupakok sok esetben a palackoktól, flakonoktól eltérő műanyagból készülnek, ezért máshol, más technológiával dolgozzák fel őket (és például rekesz, vödör készül belőlük). Ezért mielőtt kidobod a flakont, a kupakját csavard le, és azt külön dobd a szelektív gyűjtőbe, ezzel is segítve a hulladékok utólagos szétválogatását.

Tényleg le kell venni a műanyag flakonokról, PET-palackokról a címkét, mielőtt kidobom őket a szelektív tárolóba?


Nem szükséges, mert a feldolgozás során a címkéket el fogják távolítani a csomagolóanyagokról. Viszont nagyon fontos, hogy kilapítva tedd őket a szelektív gyűjtőbe!

Ezeket mind dobhatod a műanyag hulladékgyűjtőbe:
Ásványvizes, üdítős stb. PET-palackok elöblítve és kilapítva, és ezek lecsavart kupakjai, elöblített tejfölös és joghurtos poharak, szennyezetlen műanyag szatyrok, tasakok (pl. genoterm), fóliák, buborékfólia, elöblített flakonok (pl. samponos, mosószeres), PET, HPDE, LPDE, PP jelzésű műanyagok.

Tudtad?
Már létezik 100%-ban újrafeldolgozott PET-ből készült csomagolás. A Nestlé a belga VALVERT ásványvíz 1,5 literes kiszerelésű csomagolását teljes mértékben újrafeldolgozott PET-ből készíti, és ez használat után is 100%-ban újrafeldolgozható.

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült.

süti beállítások módosítása