Online újrahasznosítási kisokos

Hova dobjam?

Városi legenda, hogy összeöntik a szelektív kukákat?

Te tudod, hogyan szelektálj? Megmutatjuk!

2020. április 30. - Nestlé Hungária

osszeontik-szelektiv.jpg

Tudtad, hogy a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék felének nem ott van a helye, ahova dobták? És azt, hogy az összegyűjtött hulladékot utóválogatják?

Ahhoz, hogy hulladékot újra lehessen hasznosítani, az eltérő anyagú hulladékokat külön-külön kellene gyűjteni, így a fémet, az üveget, a műanyagot, a papírt, a szerves eredetű, illetve veszélyes hulladékot, de a lomot, a textil-, az elektromos- és elektronikai hulladékot is. A háztartási szelektív hulladékok begyűjtésénél azonban sokszor egy-egy csoportot (pl.: műanyag-fém) összevonnak.

Ha a gyűjtés során például nálatok egy helyre teheted a műanyag flakont és a sörösdobozt, akkor ezeket feldolgozás előtt fogják szétválogatni.

Ezért is fontos, hogy érdeklődj lakóhelyed szelektálási feltételeiről, olvasd el a zsákokon, kukákon található tájékoztatót.

Töltsd le matricánkat, amit akár a kuka oldalára is ragaszthatsz, hogy mindig szem előtt legyen, mit hova kell dobni

Nem öntik össze!


A szelektív hulladékgyűjtéssel szemben felmerülő talán leggyakoribb kifogás, hogy a szemétszállítók a hulladékot végül úgyis összeöntik. A hulladékszállítók azonban NEM öntik össze a szelektíven gyűjtött hulladékot; nem érdekük, hiszen bevételük az újrafeldolgozható anyagokból származik. A legtöbb helyen különrekeszű kukásautóval szállítják el a hulladékokat. Ahol nincs erre lehetőség, ott zsákokba gyűjtik a különböző anyagú hulladékokat, és minden esetben utóválogatják.

szelektiv-utovallogatas.jpg

A fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újrafeldolgozható, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatók és minőségvesztés nélkül, újra és újra hasznosíthatók. Válogatásnál különszedik a PET-palackokat, a vasat, az alumíniumdobozokat és az üveget is.

Van hová fejlődni!

 

Az FKF Nonprofit Zrt. adatai alapján a közszolgáltatás keretében begyűjtött hulladékok esetében a teljes fővárosi összegyűjtött hulladék mindössze kb. 10%-a kerül szelektíven begyűjtésre.*

ÉRDEKES! A közszolgáltatás keretében szelektíven begyűjtött hulladékfajták közül a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék kb. 50%-a háztartási vagy más, nem újrahasznosítható szemét, aminek nem ott a helye, ahova dobták. A papír, az üveg és a kerti zöldhulladék csak minimális mennyiségben tartalmaz idegen (nem odavaló) anyagokat.**

 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. megbízásából, a Humusz Szövetség hulladékgazdálkodási szakértőjének szakmai lektorálásával készült.

Forrás: 
  * A közszolgáltatás keretében begyűjtött hulladék esetében, az FKF Nonprofit Zrt. adatai szerint 
  ** Eurostat