Online újrahasznosítási kisokos

Hova dobjam?

Te hova dobod a pizzásdobozt?

A pizzásdoboz, szalvéta és az elviteles kávéspohár is automatikusan a szelektív hulladékgyűjtőbe repül?

2020. május 05. - Nestlé Hungária

pizza-doboz.jpg

Ha te is szereted a pizzát, valószínűleg rendszeresen rendelsz házhoz szállítással. Milyen jó, hogy papírdobozban kapod – gondolhatnád – mert így fogyasztás után rögtön mehet is a szelektív kukába.

Sajnos, ez nem így van! Bár anyagát tekintve tényleg papír, így a gondolatmeneted teljesen logikus, a problémát azonban az olajos, zsíros szennyeződés okozza, ami a papíron keletkezik, ahogy a pizzával érintkezik.

Ugyanez vonatkozik a használt egészségügyi papírokra, mint a zsebkendő, papírtörlő, szalvéta vagy a pelenka.

Milyen papírhulladék nem gyűjthető szelektíven? 

 

Nem gyűjthetők szelektív hulladékgyűjtőbe:

  • zsíros, szennyezett, ételmaradékos papírok (pl. pizzásdoboz),
  • hőpapírok (blokk, nyugta),közlekedési jegyek, sorszámok, indigó, faxpapír,
  • használt egészségügyi papír (zsebkendő, szalvéta, betét), pelenka,
  • műanyag borító és egyéb összetett anyagok, vagy olyan műanyag réteggel bevont papírcsomagolások, mint az elviteles kávéspohár.

Ezeket a papírhulladékokat viszont érdemes szelektíven gyűjteni:

Újság, könyv, tiszta csomagolópapír, összehajtott papír- és kartonpapír dobozok, füzetek, hullámpapírok, irodai papírhulladék, telefonkönyvek, szórólapok, reklámkiadványok mind mehetnek a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Több más élelmiszeripari céghez hasonlóan a Nestlé is csatlakozott azon törekvéshez, hogy 2025-re minden csomagolását újrafeldolgozhatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tegye. 
Ennek egyik első lépéseként, 2019 márciusa óta Szerencsen gyártjuk a 100%-ban újrafeldolgozható papírcsomagolású NESQUIK All Natural kakaóitalport. Így a csomagolását nyugodtan dobd a papír szelektív kukába. 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. megbízásából, a Humusz Szövetség hulladékgazdálkodási szakértőjének szakmai lektorálásával készült.