Online újrahasznosítási kisokos

Hova dobjam?

Vajon minden műanyag gyűjthető szelektíven?

Tudod melyik műanyag újrafeldolgozható? Segít a csomagolási háromszög!

2020. május 21. - Nestlé Hungária

minden-muanyag.jpg

Azt, hogy az adott műanyag csomagolás, termék újrafeldolgozható-e, meghatározza, hogy pontosan milyen műanyagról beszélünk.

Nem mindegyik típus újrafeldolgozására létezik technológia, vagy lehet, hogy a hulladéktípus begyűjtésére és utóválogatására nincs kiépítve infrastruktúra. Az is előfordulhat, hogy a feldolgozás nem gazdaságos, vagy az anyag adottságai miatt nem megoldható.

A leggyakoribb tévhitek, azaz mi NEM gyűjthető szelektív műanyag hulladékgyűjtőbe:

Kazetta, CD, műanyag játékok, fogkefe, fémbelsejű fóliák (pl. csipszes zacskók, csokipapírok), habtálcák, hungarocell, ételmaradékokkal vagy vegyszerrel szennyezett, elöblítetlen műanyag és fémdobozok, gyógyszeres levél nem gyűjthetők szelektíven.

Az úgynevezett lebomló műanyagok sem gyűjthetők a többi műanyaggal együtt!

Ha nem vagy biztos benne, hogy újrahasznosítható-e, akkor is inkább helyezd el megfelelően a szelektív gyűjtőbe, maximum utóválogatás során kiválogatják.

Egy kis segítség a döntéshez: Csomagolási háromszög

A csomagolási háromszögben feltüntetett számok csupán csak azt jelölik, hogy a termék vagy a csomagolás melyik típusú műanyagból készült. Ez az úgynevezett PIC kód (Packaging Identification Code), melynek alapján hét műanyagtípust különböztetünk meg.
FONTOS! Ezek közül csak a listában zölddel jelöltek újrafeldolgozhatók!

pic_jelek_fekvo.jpg

1 – PET – polietilén-tereftalát
2 – HDPE/PE-HD – nagy sűrűségű polietilén
3 – PVC – polivinil-klorid
4 – LDPE/PE-LD – kis sűrűségű polietilén
5 – PP – polipropilén
6 – PS – polisztirol
7 – EGYÉB

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. megbízásából, a Humusz Szövetség hulladékgazdálkodási szakértőjének szakmai lektorálásával készült.