Online újrahasznosítási kisokos

Hova dobjam?

Te tudod, miből van a tejes doboz?

És biztos, hogy jó helyre dobod? Most kiderül!

2020. május 29. - Nestlé Hungária

 tejes-doboz_1.jpg

A tej az esetek többségében dobozos csomagolásban kapható.

A Tetra Pak® jellegű italosdobozokat azért nevezik kombinált csomagolásúnak, mert a dobozok több rétegből állnak. Általában 6 rétegből áll a doboz fala, melyekből van papír, több réteg műanyag és alumínium is. Így már annyira nem is egyértelmű, melyik szelektív kukába kerüljön, ugye?

FONTOS!

Budapesten a Tetra Pak® dobozokat a papírkonténerbe kell helyezni úgy, hogy a kupakot előtte letekered róla. A kupakok ugyanis a műanyaghulladék-gyűjtő kukába kerülnek.
Az ország más részein azonban több helyen a műanyaghulladékok közé kell gyűjteni a Tetra Pak® dobozokat, ezért minden esetben érdeklődj a helyi hulladékkezelő szolgáltatónál.

Mi a helyzet a PET palackkal?

Egyszerűbb a helyzet, ha műanyag flakonban, PET palackban veszed a tejet. A PET palackok egyértelműen a műanyag hulladékok közé kerülnek.

Törekedj arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobj. A kiürült fém- és műanyag csomagolásokat, flakonokat (ketchup, üdítő, joghurt stb.) elég mosogatóvízben elöblíteni, vízzel megtöltve összerázni. Az öblítés elsősorban higiéniai okokból, illetve a gyűjtés és válogatás hatékonyságának növelése érdekében fontos.

Mindig kupak és fedő nélkül, azokat lecsavarva dobd a hulladékot a szelektív gyűjtőkbe! A kartondobozokat, műanyag palackokat és flakonokat összelapítva dobd ki!

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. megbízásából, a Humusz Szövetség hulladékgazdálkodási szakértőjének szakmai lektorálásával készült