Tanácsok fenntartható életmódhoz

Hova dobjam?

Hova dobjam?

A műanyag nem ellenség

A műanyag könnyen alkalmazható, felhasználóbarát csomagolóanyag, ami sokszor higiénikusabb, és élelmiszer-biztonsági szempontból is praktikusabb más anyagoknál.

2021. november 12. - Nestlé Hungária

muanyag-nem-ellenseg-img.jpg

A műanyagok több fajtáját alkalmazzák az élelmiszeriparban csomagolásként, ezek tulajdonságai az alkalmazás módját illetve az újrahasznosítást tekintve is igen eltérőek lehetnek.

Tovább

Minőségmegőrzési idő? Fogyaszthatósági idő? Te tudod, mi a különbség?

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek jelentős része kiküszöbölhető lenne.

minosegmegorzes-cikk.jpg

Ennek a mennyiségnek körülbelül egyharmada a háztartásokban termelődik, így az élelmiszerlánc minden szereplőjének közös felelőssége, hogy részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben.

Tovább

A műanyag tényleg az ellenségünk? Miért van szükség az élelmiszerek csomagolására?

Miért kell annyi csomagolóanyag ahhoz, hogy hazavihesd a vacsorára valót?

miert-csomagoljak-az-elelmiszert.jpg

Az élelmiszerek csomagolásának legfontosabb szerepe, hogy megóvja az élelmiszerek minőségét és biztosítsa a termékbiztonságot a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő végéig.

Tovább

Városi legenda lenne? Vagy tényleg összeöntik a szelektív kukákat?

Vajon városi legenda lenne, hogy összeöntik a szelektív kukákat? Szerencsére igen! Tudtad, hogy a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék felének nem ott van a helye, ahova dobták? És azt, hogy az összegyűjtött hulladékot utóválogatják?

osszeontik-szelektiv.jpg

Tovább

Tudod melyik műanyag gyűjthető szelektíven? Segít a csomagolási háromszög!

Azt, hogy az adott műanyag csomagolás, termék újrafeldolgozható-e, meghatározza, hogy pontosan milyen műanyagról beszélünk.

minden-muanyag.jpg

Nem mindegyik típus újrafeldolgozására létezik technológia, vagy lehet, hogy a hulladéktípus begyűjtésére és utóválogatására nincs kiépítve infrastruktúra. Az is előfordulhat, hogy a feldolgozás nem gazdaságos, vagy az anyag adottságai miatt nem megoldható.

Tovább

5+5 tipp, hogy elkerüld az élelmiszer-pazarlást és a felesleges hulladékot

Nem szereted az élelmiszer-pazarlást? A felesleges hulladékot? Itt a remek alkalom, hogy tegyél ellene, tippjeink is ebben segítenek.

tudatos-vasarlo-kep2.jpg

Miközben egyre többet beszélünk a fenntartható életmódról, fenntartható közlekedésről, a legtöbbünkkel rendszeresen előfordul, hogy a hétköznapok sietségében úgy töltjük fel a családi éléskamrát, hogy bizony nem gondoljuk át, milyen vásárlói döntéseket is hozunk. Pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie…

Tovább

Utálod a műanyag csomagolást? Tudod mi történik vele a kereskedelemben?

Bármit is vásárolsz, nemcsak a terméket viszed haza, hanem a csomagolóanyag kidobásának a felelősségét is. Mi tehetnek az üzletláncok és a gyártók? Hogyan tudsz együttműködni a fenntartható jövő érdekében?

csomagolas-kereskedelemben-cikk.jpg

Tovább

Te tudod, melyik kukába kell dobni az üveget?

Manapság legtöbbet a papír és műanyag hulladékok szelektív gyűjtéséről és felhasználásáról olvashatunk, pedig fontos, hogy tudj az üvegben, a használt elemekben vagy éppen a kidobásra szánt elektronikus eszközökben rejlő lehetőségekről is!

uveg-szelektiv-hulladek-cikk.jpg

Tovább

Te hova dobod a befőttes üveget? És a tetejét?

Nálad is sorakoznak az alsó polcon az üres befőttesüvegek? Mi legyen a sorsuk? Kidobod a háztartási szemét közé? Esetleg elteszed, hátha jó lesz még valamire?

befottes-uveg.jpg

A fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újra feldolgozható, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatóak és minőségvesztés nélkül, többször hasznosíthatók.
Éppen ezért a befőttes üvegeket is jó, ha szelektíven gyűjtjük.

Tovább
süti beállítások módosítása