Online újrahasznosítási kisokos

Hova dobjam?

Hogyan történik az újrahasznosítás?

Tudd meg, hogyan dolgozzák fel a szelektíven gyűjtött PET-palackokat vagy a Tetra Pak® dobozokat!

2020. június 07. - Nestlé Hungária

szelektiv-pet-muanyag-szemet.jpg

Hogy lesz újra alapanyag a kiürült tejes dobozból vagy a szelektíven gyűjtött ásványvizes palackból? Ha szereted a „Hogyan készült” sorozatokat, ezt is imádni fogod.

Tovább

Te hova dobod a befőttes üveget? És a tetejét?

Nálad is sorakoznak az alsó polcon az üres befőttesüvegek? Mi legyen a sorsuk? Kidobod a háztartási szemét közé? Esetleg elteszed, hátha jó lesz még valamire?

befottes-uveg.jpg

A fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újra feldolgozható, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatóak és minőségvesztés nélkül, többször hasznosíthatók.
Éppen ezért a befőttes üvegeket is jó, ha szelektíven gyűjtjük.

Tovább

Te tudod, miből van a tejes doboz?

És biztos, hogy jó helyre dobod? Most kiderül!

 tejes-doboz_1.jpg

A tej az esetek többségében dobozos csomagolásban kapható.

A Tetra Pak® jellegű italosdobozokat azért nevezik kombinált csomagolásúnak, mert a dobozok több rétegből állnak. Általában 6 rétegből áll a doboz fala, melyekből van papír, több réteg műanyag és alumínium is. Így már annyira nem is egyértelmű, melyik szelektív kukába kerüljön, ugye?

Tovább

Hova dobjam az üres állateledel konzervdobozt?

Vagy a dobozos üdítők csomagolását, az élelmiszerek konzervdobozát és a sörös dobozokat? Pár tipp a tudatos hulladékgyűjtéshez.

allateledel-konzerv-1.jpgAmi a termékek csomagolását illeti, a fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újrafeldolgozható anyagok, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatók és minőségvesztés nélkül, újra és újra hasznosíthatók.

Éppen ezért az összes konzervdobozt és fém italos dobozt ajánlott szelektíven gyűjteni.

Tovább

Te hova dobod a pizzásdobozt?

A pizzásdoboz, szalvéta és az elviteles kávéspohár is automatikusan a szelektív hulladékgyűjtőbe repül?

pizza-doboz.jpg

Ha te is szereted a pizzát, valószínűleg rendszeresen rendelsz házhoz szállítással. Milyen jó, hogy papírdobozban kapod – gondolhatnád – mert így fogyasztás után rögtön mehet is a szelektív kukába.

Tovább

Városi legenda, hogy összeöntik a szelektív kukákat?

Te tudod, hogyan szelektálj? Megmutatjuk!

osszeontik-szelektiv.jpg

Tudtad, hogy a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék felének nem ott van a helye, ahova dobták? És azt, hogy az összegyűjtött hulladékot utóválogatják?

Ahhoz, hogy hulladékot újra lehessen hasznosítani, az eltérő anyagú hulladékokat külön-külön kellene gyűjteni, így a fémet, az üveget, a műanyagot, a papírt, a szerves eredetű, illetve veszélyes hulladékot, de a lomot, a textil-, az elektromos- és elektronikai hulladékot is. A háztartási szelektív hulladékok begyűjtésénél azonban sokszor egy-egy csoportot (pl.: műanyag-fém) összevonnak.

Tovább

Erre a három dologra figyelj a szelektív hulladékgyűjtésnél!

Ha már szelektálsz, érdemes ezekre is odafigyelni. Apróságnak tűnhetnek, pedig fontos lépések az eredményes újrahasznosításhoz.

mire-figyelj.jpg

Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot, azt jelenti, hogy fontos számodra környezeted megóvása. Van azonban pár olyan lépés, amivel még a gyakorlott szelektív gyűjtők sem mindig vannak tisztában.Az újrahasznosítási rendszer hatékony működtetéséhez pedig jó, ha ezeket is betartjuk.

Tovább