Ami a termékek csomagolását illeti, a fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újrafeldolgozható anyagok, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatók és minőségvesztés nélkül, újra és újra hasznosíthatók.
Éppen ezért az összes konzervdobozt és fém italos dobozt ajánlott szelektíven gyűjteni.
A fém és műanyag alapú hulladékokat gyűjtheted otthon a sárga színű szelektív kukában, de akár szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez is elviheted őket.
Ezek mind fémhulladékok, melyeket jó, ha szelektíven gyűjtesz:
Kiöblített és kilapított konzerves dobozok (pl. állateledel), üdítős, sörös fém- és alumíniumdobozok, alufólia, fém zárófedelek és kupakok (pl. bébiétel, befőtt), evőeszközök, gemkapocs, tűzőgép tűje.
Törekedj arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobj. A kiürült fém- és műanyag csomagolásokat, flakonokat elég mosogatóvízben elöblíteni, vízzel megtöltve összerázni. Az öblítés elsősorban higiéniai okokból, illetve a gyűjtés és válogatás hatékonyságának növelése érdekében fontos.
Tényleg le kell venni róluk a műanyag/papír címkét, mielőtt kidobom őket a szelektív tárolóba?
Nem szükséges, mert a feldolgozás során a címkéket el fogják távolítani a csomagolóanyagokról. Viszont nagyon fontos, hogy kilapítva tedd őket a szelektív gyűjtőbe!
Miért fontos, hogy kilapítsd a flakonokat, dobozokat?
A szemeteskocsik rakterének akár háromnegyedét fel lehetne szabadítani, azaz ennyivel több szemetet tudnának egy körben elszállítani, ha azt, amit lehet, mindenki összenyomva dobná ki!
A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült.