Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Hova dobjam az üres állateledel konzervdobozt?

Vagy a dobozos üdítők csomagolását, az élelmiszerek konzervdobozát és a sörös dobozokat? Pár tipp a tudatos hulladékgyűjtéshez.

2020. május 15. - Nestlé Hungária

allateledel-konzerv-1.jpgAmi a termékek csomagolását illeti, a fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újrafeldolgozható anyagok, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatók és minőségvesztés nélkül, újra és újra hasznosíthatók.

Éppen ezért az összes konzervdobozt és fém italos dobozt ajánlott szelektíven gyűjteni.

A fém és műanyag alapú hulladékokat gyűjtheted otthon a sárga színű szelektív kukában, de akár szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez is elviheted őket.

allateledel-konzerv-2.jpgEzek mind fémhulladékok, melyeket jó, ha szelektíven gyűjtesz:
Kiöblített és kilapított konzerves dobozok (pl. állateledel), üdítős, sörös fém- és alumíniumdobozok, alufólia, fém zárófedelek és kupakok (pl. bébiétel, befőtt), evőeszközök, gemkapocs, tűzőgép tűje.

Törekedj arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobj. A kiürült fém- és műanyag csomagolásokat, flakonokat elég mosogatóvízben elöblíteni, vízzel megtöltve összerázni. Az öblítés elsősorban higiéniai okokból, illetve a gyűjtés és válogatás hatékonyságának növelése érdekében fontos.

Tényleg le kell venni róluk a műanyag/papír címkét, mielőtt kidobom őket a szelektív tárolóba?

Nem szükséges, mert a feldolgozás során a címkéket el fogják távolítani a csomagolóanyagokról. Viszont nagyon fontos, hogy kilapítva tedd őket a szelektív gyűjtőbe!

Miért fontos, hogy kilapítsd a flakonokat, dobozokat? 

A szemeteskocsik rakterének akár háromnegyedét fel lehetne szabadítani, azaz ennyivel több szemetet tudnának egy körben elszállítani, ha azt, amit lehet, mindenki összenyomva dobná ki!

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült.

süti beállítások módosítása