Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Városi legenda lenne? Vagy tényleg összeöntik a szelektív kukákat?

Vajon városi legenda lenne, hogy összeöntik a szelektív kukákat? Szerencsére igen! Tudtad, hogy a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék felének nem ott van a helye, ahova dobták? És azt, hogy az összegyűjtött hulladékot utóválogatják?

2021. október 08. - Nestlé Hungária

osszeontik-szelektiv.jpg

Te tudod, hogyan szelektálj?

 

ÉRDEKES! A közszolgáltatás keretében szelektíven begyűjtött hulladékfajták közül a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék kb. 50%-a háztartási vagy más, nem újrahasznosítható szemét, aminek nem ott a helye, ahova dobták. A papír, az üveg és a kerti zöldhulladék csak minimális mennyiségben tartalmaz idegen (nem odavaló) anyagokat.

Az FKF Nonprofit Zrt. adatai alapján a közszolgáltatás keretében begyűjtött hulladékok esetében a teljes fővárosi összegyűjtött hulladék mindössze kb. 10%-a kerül szelektíven begyűjtésre.*

Ahhoz, hogy hulladékot újra lehessen hasznosítani, az eltérő anyagú hulladékokat külön-külön kellene gyűjteni, így a fémet, az üveget, a műanyagot, a papírt, a szerves eredetű, illetve veszélyes hulladékot, de a lomot, a textil-, az elektromos- és elektronikai hulladékot is. A háztartási szelektív hulladékok begyűjtésénél azonban sokszor egy-egy csoportot (pl.: műanyag-fém) összevonnak.

Ha a gyűjtés során például nálatok egy helyre teheted a műanyag flakont és a sörösdobozt, akkor ezeket feldolgozás előtt fogják szétválogatni.

Ezért is fontos, hogy érdeklődj lakóhelyed szelektálási feltételeiről, olvasd el a zsákokon, kukákon található tájékoztatót.

Nem öntik össze!

 

A szelektív hulladékgyűjtéssel szemben felmerülő talán leggyakoribb kifogás, hogy a szemétszállítók a hulladékot végül úgyis összeöntik.

A hulladékszállítók azonban NEM öntik össze a szelektíven gyűjtött hulladékot; nem érdekük, hiszen bevételük az újrafeldolgozható anyagokból származik. A legtöbb helyen különrekeszű kukásautóval szállítják el a hulladékokat. Ahol nincs erre lehetőség, ott zsákokba gyűjtik a különböző anyagú hulladékokat, és minden esetben utóválogatják.

szelektiv-utovallogatas.jpg

A fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újrafeldolgozható, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatók és minőségvesztés nélkül, újra és újra hasznosíthatók. Válogatásnál különszedik a PET-palackokat, a vasat, az alumíniumdobozokat és az üveget is.

ÉRDEKES! Az európai statisztikák alapján Magyarországon a kommunális hulladék újrahasznosítási aránya 2019-ben 35,9% volt. Ez a mutató az újrahasznosított kommunális hulladék arányát méri a teljes kommunális hulladéktermelésben.**

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült.

Forrás: 
  * A közszolgáltatás keretében begyűjtött hulladék esetében, az FKF Nonprofit Zrt. adatai szerint 
  ** Eurostat  (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/t2020_rt120/default/map?lang=en)

süti beállítások módosítása