Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Egy húsmentes nap hetente - egy lépés a fenntarthatóbb jövő felé

Miért mondják, hogy a húsfogyasztás csökkentése fontos bolygónk egészsége szempontjából?

2023. május 05. - Nestlé Hungária

novenyi-etrend-banner2.jpg

A világ termőföldjeinek több mint 70 százalékán állattenyésztéshez kapcsolódó mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, elsősorban takarmánynövények termesztését. A növényi alapú étrendnek általában kisebb a környezeti terhelése, hiszen a nagyipari állattenyésztéshez, a haszonállatok tartásához sajnos nagyobb mértékű termőföld- és vízhasználat, valamint karbonkibocsátás is köthető.

A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek előtérbe helyezésével és az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésével visszaszoríthatjuk a nagyipari állattartás káros környezeti hatásait. A változás nem megy egyik napról a másikra, de a növényi alapú ételek változatos fogyasztásával sokat tehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód megvalósításáért.

Nem szükséges vegán étrendre áttérni ahhoz, hogy egészségesebb vagy környezettudatosabb életmódot folytass, de bizonyos időközönként biztosan jól fog esni neked is egy húsmentes fogás vagy akár egy teljesen vegán nap. 

Ha szeretnéd kipróbálni akár csak alkalmanként a növényi alapú étrendet, kapcsolódó cikkünkben hasznos tippeket és finom recepteket találsz!

Az Environmental Working Group becslései szerint, ha az Egyesült Államok lakossága egy éven keresztül heti egy húsmentes napot tartana, az ugyanannyival csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, mintha 7,6 millió autót kivonnának a forgalomból.*

*Forrás: ewg.org/meateatersguide

Szezonális zöldségek

A növényi alapú étrend alapját hüvelyesek, teljesértékű gabonák, magvak, zöldségek, gyümölcsök alkotják. Ha arra is odafigyelsz, hogy főleg szezonális vagy helyileg könnyebben elérhető alapanyagokat válassz, nem csak költséghatékony leszel, de még bolygónk egészségéért is sokat tehetsz.

A szezonális gyümölcsök és zöldségek általában ízletesebbek, frissebbek és valamivel magasabb tápanyagtartalommal rendelkezhetnek, mint a szezonon kívüliek. Arról nem is beszélve, hogy kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, mint a távolról importált termékek, ráadásul még a hazai termelőket is támogatjuk a megvásárlásukkal.

 szezonalis_zoldseg_gyumolcs.png

Forrás: tudatosvasarlo.hu

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása