Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Erre a három dologra figyelj a szelektív hulladékgyűjtésnél!

Ha már szelektálsz, érdemes ezekre is odafigyelni. Apróságnak tűnhetnek, pedig fontos lépések az eredményes újrahasznosításhoz.

2020. április 30. - Nestlé Hungária

mire-figyelj.jpg

Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot, azt jelenti, hogy fontos számodra környezeted megóvása. Van azonban pár olyan lépés, amivel még a gyakorlott szelektív gyűjtők sem mindig vannak tisztában.Az újrahasznosítási rendszer hatékony működtetéséhez pedig jó, ha ezeket is betartjuk.


1. Megéri elöblíteni!


A kiürült fém- és műanyag csomagolásokat, flakonokat (ketchup, üdítő, joghurt stb.) elég mosogatóvízben elöblíteni, vízzel megtöltve összerázni. A gyors öblítés nem jelent vízpazarlást: az új csomagolóanyagok előállításához jóval több vizet használnak el a gyártás során. Az öblítés elsősorban higiéniai okokból, illetve a gyűjtés és válogatás hatékonyságának növelése érdekében fontos.

Ne csak az étellel szennyezett csomagolásokat, tartályokat öblítsük el, mielőtt a hulladékgyűjtőbe helyezzük, hanem minden olyan dobozt, flakont stb., amely valamilyen anyag tárolására szolgál, mint például a mosószerek, samponok). 


2. Csavard le, lapítsd ki!


Mindig kupak és fedő nélkül, azokat lecsavarva dobjuk ki a hulladékot a szelektív gyűjtőkbe!A kartondobozokat, műanyag palackokat és flakonokat lapítsd össze!A kidobásra szánt papírokat ne műanyag zacskóban dobd ki, és ne kösd át madzaggal vagy műanyag zsineggel!

Tudtad?

A szemeteskocsik rakterének akár háromnegyedét fel lehetne szabadítani, azaz ennyivel több szemetet tudnának egy körben elszállítani, ha a palackokat mindenki összenyomva dobná ki!

ujrahasznositasi_mire_figyelj.jpg


3. Biztos, hogy jó helyre dobod?


Sokszor nem egyértelmű, melyik hulladékot hova kell dobni. Ebben segít a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült kiadvány.
Böngéssz cikkeink között még több, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos érdekességért!

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült.

süti beállítások módosítása