Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

A műanyag tényleg az ellenségünk? Miért van szükség az élelmiszerek csomagolására?

Valóban szükséges ennyi csomagolóanyag?

2023. április 28. - Nestlé Hungária

miert-csomagoljak-az-elelmiszert.jpg

Az élelmiszerek csomagolásának legfontosabb szerepe, hogy megóvja az élelmiszerek minőségét és biztosítsa a termékbiztonságot a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő végéig.

A csomagolóanyag típusát minden esetben a termékek jellemzőihez és a tárolási, szállítási igényekhez igazítják. A csomagolás hozzájárul az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez is, hiszen ha hosszabb ideig tartható el egy termék, akkor a fogyasztók nagyobb valószínűséggel fogyasztják el azokat.

Mi mindenre jó a csomagolás:

Védelem: Megóvja az élelmiszert az ütésektől és nyomódásoktól, valamint az olyan környezeti ha tásoktól, mint az átnedvesedés, penészedés, fertőződés, fény.

Biztonság: Az élelmiszernek fogyasztásra alkalmasnak kell maradnia a megjelölt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő végéig. A csomagolás anyagának is biztonságosnak kell lennie: nem repedhet meg, nem kerülhet a termékbe, nem léphet reakcióba az élelmiszerrel.

Tájékoztatás: A csomagolás fontos és a szabályozások által előírt információkkal szolgál a termék összetevőire, az allergénekre, a származási helyre, a tápértékre, valamint a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időre nézve.

 A termékbiztonság minden előtt!

Fontos, hogy az élelmiszer fogyasztásra alkalmas maradjon a megjelölt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő végéig. Emellett az is fontos szempont, hogy a csomagolás anyaga is biztonságos legyen: nem repedhet meg, nem kerülhetnek belőle darabok a termékbe, nem léphet reakcióba az élelmiszerrel.

Fenntarthatóság a fókuszban

Egyre több olyan termékkel találkozhatunk a boltok polcain, melyeket újrahasznosított csomagolóanyagban árulnak, vagy a csomagolásuk maradéktalanul újrahasznosítható.

A szelektív hulladékgyűjtés már itthon is egyre népszerűbb, sajnos azonban nem minden anyag alkalmas arra, hogy újrahasznosítsák. Az újrafeldolgozás előfeltétele a szelektív hulladékgyűjtési és válogatási rendszer hatékony működése. Magyarországon jelenleg még bizonyos hulladéktípusok újrahasznosítása nem lehetséges, ezért közös felelősségünk ezeknek a rendszereknek a további fejlesztése.

A Nestlé célja, hogy csomagolásai ne a hulladéklerakóban, vagy ami még rosszabb, a környezetben eldobva végezzék, hanem valamennyit körforgásban tudják tartani.

miert-csomagoljak-az-elelmiszert-1.jpg

Fogyasztói döntések, azaz milyen kiszerelést, milyen csomagolást válassz?

Az egyadagos kiszerelés előnye, hogy kevesebb ételhulladék keletkezik, így hozzájárulhat az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, míg a nagyobb, családi kiszereléshez általában kevesebb csomagolóanyagot használnak fel. A vásárlás során háztartásod valós igényeit figyelembe véve próbáld megtalálni azt a megoldást, amellyel aztán optimalizálhatod a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét és a fogyasztás utáni szelektív gyűjtését.

Segít a tudatos vásárlói döntésben, ha kihasználjuk az áruházak adta lehetőségeket, mint például a SPAR áruházakban az alternatív csomagolási lehetőségeket az zöldség-gyümölcs osztályon, vagy a papíralapú zacskókat a pékáruknál.

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása