Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Szelektálnád a szemetet, de vannak kérdéseid?

Van úgy, hogy ott állsz dilemmázva a kukáknál? Ezt most hova dobjam? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, hogy segítsünk!

2023. május 19. - Nestlé Hungária

szelektalnad-a-szemetet-banner.jpg

Hova dobjam a többrétegű, italos kartondobozokat? 

A tejesdobozok, üdítőitalos-dobozok háromféle anyagtípusból készülnek, így ezek az úgynevezett társított csomagolóanyagok kategóriájába tartoznak. Alkotóelemei a papír, a műanyag és az alumínium. Az, hogy melyik kukába kell dobni az üres tejes-, vagy más italos-kartondobozt, az a település hulladékgazdálkodási hátterétől és a kommunális szolgáltatás felkészültségétől függ. (2022. január 1-je óta már Budapesten és vonzáskörzetében is a sárga kukába, azaz a műanyagok között gyűjtik.) Ha többet szeretnél tudni a tejes és üdítőitalos dobozok újrahasznosításáról, kattints kapcsolódó cikkünkre! 

Újrahasznosítható-e a buborékfólia?  

Igen, a műanyagból készült buborékfóliát a sárga kukába kell dobni, de inkább érdemes természetes anyagú csomagolást választani (például újrahasznosított papírt).  

Hova kell dobni az elviteles kávéspoharat?  

A legtöbb elviteles papírpohár belül műanyag borítású, ezért a kommunális hulladékok közé tartozik. Ha nem tartalmaz műanyagot, viszont zsíros ételmaradék került rá, akkor is a kommunális kukában a helye. Érdemesebb inkább beszerezni egy saját elviteles bögrét vagy kulacsot! 

Bedobhatom-e a sárga kukába a műanyag elviteles ételhordó dobozt? 

A polisztirol csomagoló a hulladékudvarban leadható, de a sárga szelektív gyűjtőbe nem lehet bedobni. Mivel ez nem túl életszerű megoldás, ezért érdemes inkább kerülni, helyette saját elviteles dobozt vinni vagy helyben fogyasztani az ételt. 

Maradt még kérdésed?  

Segítünk! Olvasd el kapcsolódó anyagainkat, ha nem tudod hová dobd  

Tartsd körforgásban! 

Tudtad? Magyarországon a legtöbb szelektív hulladékgyűjtőben kézzel válogatják át a hulladékokat. Annak ellenére, hogy vannak olyan anyagok, melyeket nem hasznosítanak újra, mégis érdemes a lehető legtöbb hulladékot szelektíven gyűjteni, mert így adott esetben hőenergiaként hasznosulhatnak újra. 

  • A hulladékmentesség kulcsa magának a hulladék termelésének megelőzése, csökkentése, legyen az élelmiszer-hulladék, csomagolás vagy bármi más használati tárgy. Csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van, és ne dobjuk ki a régi, de használható darabokat. 
  • A termékek újrahasználata is hatékony módszer lehet élettartamuk megnyújtására. A csomagolás újrahasználatának egyik formája, ha azt a fogyasztók szelektíven gyűjtik. 
  • A használt műanyageszközök újratöltése szintén hozzájárul a hulladékmennyiség csökkentéséhez. 
  • Az újrafeldolgozás magának a hulladéknak anyagában történő újrahasznosítása. Az ilyen eljárások során a hulladékokat anyaguk szerint különválogatva másodlagos nyersanyagként dolgozzák fel, és új terméket állítanak elő belőle. 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása