Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Hogyan történik az újrahasznosítás?

Tudd meg, hogyan dolgozzák fel a szelektíven gyűjtött PET-palackokat vagy a Tetra Pak® dobozokat!

2020. június 07. - Nestlé Hungária

szelektiv-pet-muanyag-szemet.jpg

Hogy lesz újra alapanyag a kiürült tejes dobozból vagy a szelektíven gyűjtött ásványvizes palackból? Ha szereted a „Hogyan készült” sorozatokat, ezt is imádni fogod.

Tejes dobozok, üdítős dobozok feldolgozása

Tetra Pak® jellegű többrétegű, kombinált anyagú italos dobozokat azért nevezik kombinált csomagolásúnak, mert a dobozok több rétegből állnak. Általában 6 rétegből áll a doboz fala, amiből van papír, több műanyag és alumínium is. Ez teszi igazán érdekessé a feldolgozásukat is.


A többrétegű, kombinált anyagú italos kartondobozok (pl. tejes, gyümölcsleves) a szelektív hulladék utóválogatása során külön kerülnek, ezeket szétáztatják, hogy a papírt az alumíniumtól és műanyagtól szétválasztva újra lehessen hasznosítani. A nem újrafeldolgozható maradékot végül vagy szemétlerakóban helyezik el, vagy elégetik. A szelektíven gyűjtött PET-palackokat így hasznosítják újra.

A beérkező műanyag hulladékot először kézileg szétválogatják

 

  • Eltávolítják a műanyagok közé keveredett egyéb hulladékot, elsőként a fémet, mivel ez megrongálhatja a feldolgozóüzem berendezését.
  • A papírszennyeződés kiválogatására helyenként rostálókat és ventillátorokat használnak, melyek arra is alkalmasak, hogy a nem szilárd műanyagokat (pl. fóliákat) kiszórják.
  • A műanyagokat nemcsak szilárdság alapján, hanem az újrafeldolgozott termék minél jobb minősége érdekében szín szerint majd alapanyaguk típusa is szétválogatják.

Ezután a tisztítás következik: eltávolítják a fennmaradt címkéket, kupakokat, tetőket, és áztatással leoldanak minden felszíni szennyeződést. A PET-palackok esetében ez már összedarált állapotban történik, így ennek az állomásnak a végén már tiszta darálékot kapunk. 

A megtisztított darálékot először megolvasztják, majd összepréselik, végül kis, pár milliméter átmérőjűgolyókká szemcsézik, melyet regranulátumnak hívunk. Az így készült golyócskákat újabb PET-palackok gyártásához használják fel. 

pet_granulatum.jpg

A magas minőségű PET-palackokból ismét palack, fólia vagy virágláda készülhet, illetve poliészter szálruházathoz, szőnyegekhez. Élelmiszerrel érintkező csomagolás vagy termék csak megfelelő minőségi jellemzőkkel rendelkező hulladékból készülhet. A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a mai napig a textiliparban hasznosítják.

Tudtad?

Már létezik 100%-ban újrafeldolgozott PET-ből készült csomagolás. A Nestlé a belga VALVERT ásványvíz 1,5 literes kiszerelésű csomagolását teljes mértékben újrafeldolgozott PET-ből készíti, és használat után is 100%-ban újrafeldolgozható.

 

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. megbízásából készült.

süti beállítások módosítása