Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Te tudod, melyik kukába kell dobni az üveget?

Manapság legtöbbet a papír és műanyag hulladékok szelektív gyűjtéséről és felhasználásáról olvashatunk, pedig fontos, hogy tudj az üvegben, a használt elemekben vagy éppen a kidobásra szánt elektronikus eszközökben rejlő lehetőségekről is!

2020. október 15. - Nestlé Hungária

uveg-szelektiv-hulladek-cikk.jpg

Az üveg feldolgozása

Az üveg előnye, hogy kitűnő védelmet biztosít a nedvesség és az oxigén ellen, azonban merevsége és súlya miatt sérülékenyebb és veszélyesebb mind gyártáskor, mind a szállítás és értékesítés során.

Bár az üveg újrahasznosításának számos előnye van, az elmúlt évek ökoforradalmában sajnos nem került fókuszba. Magyarországon jelenleg a papír- és a műanyagfeldolgozás egyértelmű prioritást élvez, pedig az üveg egy különlegesen jó alapanyag, hiszen szinte bármennyiszer 100%-osan újrahasznosítható.

Egyszerű feldolgozás, rövid termékút

Ha az üveghulladékot sikerül szín szerint különválasztani, akkor gyakorlatilag 100 százalékban újrahasznosítható. A szétválogatást követően a palackokat, tégelyeket és befőttesüvegeket összetörik, mágnesekkel eltávolítják róluk a fém komponenseket, a zúzalékot beolvasztják, majd újra formába öntik a csomagolóipar számára.

TUDTAD?

Sokan nem tudják, de az üveg újrahasznosításának energiaigénye jóval kisebb, mint a szűz anyagból történő gyártásnak!

A veszélyes hulladék is lehet újrahasznosítható

A papír vagy műanyag újrahasznosításának kérdése jobban él a köztudatban, mint a veszélyes hulladékok ügye – annak ellenére, hogy az egészségre és környezetre ártalmas anyagok miatt utóbbinál kiemelten fontos az elhelyezés.

Bizonyos terméktípusok ugyanolyan könnyen újrahasznosíthatók, mint az üveg!

Elemek

Az akkumulátorok és elemek jelentős mennyiségű nehézfémet és mérgező anyagot tartalmaznak, ezért környezeti szempontból is létkérdés, hogy ne a termőtalajban vagy a talajvízben végezzék. Újrahasznosításuk költséges folyamat, de bizonyos esetekben a nyersanyagok akár 90 százaléka is visszanyerhető. A nem tölthető energiaforrások esetében (amilyen a hétköznapi elem is) ez az arány 50–60 százalék.

A kommunális hulladékba keveredve az elemek és akkumulátorok égetőbe vagy hulladéklerakóba kerülnek, így viszont a levegőt és a talajvizet is szennyezik.

Mit tehetsz?

Keress gyűjtőpontokat nagyobb áruházaknál, oktatási intézményekben, önkormányzatoknál!

Fénycsövek

A fényforrások újrahasznosítása jóval egyszerűbb folyamat, a termékek higanytartalma miatt azonban fokozott körültekintést igényel. Itt első lépésben a fémről és a műanyagról eltávolítják az üveges részeket, majd bedarálják a különválasztott frakciókat.

fenycsovek-cikk.jpg

A lámpahulladék újrahasznosítása során 80–90 százalék üveg, 7–14 százalék fém és műanyag, és kevesebb, mint 0,1 százalék higany keletkezik, ezeket a fémkohászattól kezdve az üveggyártásig számos helyen újra tudják hasznosítani.

Elektronikai hulladék

Listánkban az elektronikai hulladék bizonyul a leginkább problémásnak, ugyanis majdnem minden esetben tartalmaz valamilyen egészségre és környezetre súlyosan káros anyagot, ólmot, kadmiumot, vagy éppen brómot. Az elektromos hulladék a világ összes veszélyes hulladékának 70 százalékát teszi ki, és sajnos többnyire hulladéklerakókban vagy szemétégetőkben végzi. A felsorolt okok miatt különösen fontos, hogy a már nem használt elektronikai eszközeink eljussanak azokra a helyekre, ahol szakszerűen ártalmatlanítják őket – így ráadásul egyes részeik akár újrahasznosíthatóvá is válnak.

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült. 

 

süti beállítások módosítása