Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Ki ne dobd! Hogyan tárold az ételt, hogy ne pazarolj!

Mit tegyél az éppen lejárt élelmiszerekkel? Hogyan tárolj a hűtőben? Hasznos tippeket adunk, hogy az otthon tárolt ételeid ne a kukában végezzék.

2023. május 12. - Nestlé Hungária

ki-ne-dobd-banner.jpg

Kezdjük a hűtővel! 

Gyorsan nyisd ki a hűtőd, és mondd mit látsz? Van benne főtt ételmaradék még a múlt hétről? Mindenről meg tudod mondani mikor tetted be? Igen és nem a válasz? Akkor érdemes tovább olvasnod.

Kis tervezéssel nagyon sok ételt menthetsz meg a kukától, nem kevés pénzt és időt spórolva. Nem beszélve az élelmiszer-pazarlás környezetkárosító hatásairól… 

Az élelmiszerek minősége, biztonsága és eltarthatósága szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit hogyan tárolunk a hűtőben. A hűtőtéren belül ugyanis nem egyforma mindenhol a hőmérséklet: a zöldségtároló rekesz feletti polc a leghidegebb, a legfelső polc a legkevésbé hideg, a legmelegebb pedig a hűtőajtóban van. Az eltérő hőmérsékletek miatt különböző részei más és más ételek tárolására a legalkalmasabbak. A hűtő hőmérséklete optimálisan 0–5 °C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete optimálisan –18 °C. 

Figyelj oda, hogy a főtt élelmiszer sose érintkezzen nyers alapanyagokkal, és az edények között legyen elegendő hely, hogy a hideg levegő szabadon áramolhasson. Mindig lefedve tárold az élelmiszert, és figyelj oda az optimális hőmérsékletre, ami 2–5 °C. 

huto-tarolas.jpg

Tudtad? Ha a hűtőt teljesen tele pakoltuk, érdemes nagyobb teljesítményre állítani, hogy a hőmérséklet a hűtő minden pontján optimális legyen. 

Irány a kamra!

Minőségmegőrzés, fogyaszthatóság, mire érdemes figyelni a csomagoláson? A minőségmegőrzési idő olyan termékeken szerepel, melyeket a jelzett időponton túl sem kockázatos elfogyasztani. A fogyaszthatósági idő viszont azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszert meddig szabad elfogyasztani, tehát ezen az időponton túl a nemkívánatos mikrobiológiai változások miatt már káros lehet az egészségre, még akkor is, ha betartottad a meghatározott tárolási körülményeket. 

Milyen hosszan fogyaszthatók egyes élelmiszerek a minőségmegőrzési idő lejárta után? Ha bontatlan, értetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltad az élelmiszert, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalsz számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. De mégis mennyi ideig maradnak biztonságosak ezek a termékek?* 

fagyaszto-tarolas.jpg

*Forrás: maradeknelkul.hu 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása