Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

5+5 tipp, hogy elkerüld az élelmiszer-pazarlást és a felesleges hulladékot

Nem szereted az élelmiszer-pazarlást? A felesleges hulladékot? Itt a remek alkalom, hogy tegyél ellene, tippjeink is ebben segítenek.

2021. szeptember 29. - Nestlé Hungária

tudatos-vasarlo-kep2.jpg

Miközben egyre többet beszélünk a fenntartható életmódról, fenntartható közlekedésről, a legtöbbünkkel rendszeresen előfordul, hogy a hétköznapok sietségében úgy töltjük fel a családi éléskamrát, hogy bizony nem gondoljuk át, milyen vásárlói döntéseket is hozunk. Pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie…

Egy kis zacskó matek
Érdemes elgondolkodni azon, vajon hány egyszer használatos műanyag zacskót vesznek le a pultról a vásárlók naponta az üzletekben, amikor a zöldségeket és a gyümölcsöket külön zacskókba gyűjtik. Ezt a számot szorozzuk be 129 ezerrel – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-es adatai szerint ugyanis Magyarországon 129 ezer kiskereskedelmi egység működik.*

Melyik kiszerelést válaszd?

Az egyadagos kiszerelés előnye, hogy kevesebb ételhulladék keletkezik, így hozzájárulhat az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez, míg a nagyobb, családi kiszereléshez általában kevesebb csomagolóanyagot használnak fel. A vásárlás során a családod valós igényeit figyelembe véve próbáld meg megtalálni azt a megoldást, amellyel aztán optimalizálhatod a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét és a fogyasztás utáni szelektív gyűjtését.

TUDTAD? Az arányt, amely azt jelezte, hogy a világ élelmiszereinek körülbelül 1/3-a veszik el évente, a FAO 2011-ben széles körű, előzetes becslésként számította ki. A számot jelenleg két külön mutató, az Élelmiszer veszteség index és az Élelmiszer hulladék index helyettesíti, hogy jobban átláthassuk a problémát. 2019-ben a FAO 14 százalékra számította ki a globális Élelmiszer veszteség indexet (a betakarítás utáni, de a kiskereskedelmet nem érintő elveszett élelmiszerek). Az Élelmiszer hulladék index (a kiskereskedelemben és a fogyasztói szinten elveszett élelmiszerek) kialakítása folyamatban van.**

Az ENSZ kezdeményezésére 2020-ban életre hívott élelmiszer-pazarlás elleni világnap szeptember 29-ére esik. Célja a világszerte termelt élelmiszerhulladék csökkentése. Mi lenne jobb alkalom, hogy átgondold vásárlási szokásaid?

Ismerd meg a gyártókat!

Szánj időt arra, hogy megismerd a márkákat és a termékeket! Ne érzelmi alapon dönts, hanem járj utána az összetevőknek, a gyártó tevékenységének, az előállítás körülményeinek.

Olvasd el a címkéket!

Figyeld a különböző minősítő és más támogató szervezetek jelöléseit a csomagolásokon, mert ezen termékek megvásárlásával támogathatjuk a fenntartható gazdálkodást és gyártást (Grown Respectfully, Rainforest Alliance, Cocoa Plan, UTZ stb.).

Hasznos tippek, amikkel te is tehetsz a fenntartható jövőért

Műanyag zacskók
Használj olyan táskát, csomagolóanyagokat, amelyek újrahasznosíthatók vagy újrafeldolgozott alapanyagból készülnek, és ha lehet, vigyél magaddal saját vászonzsákot, tárolódobozt!

Többször használatos zöldségtasak 
Vásárlásaid során használj inkább többször használatos tasakokat nemcsak a zöldségek és a gyümölcsök, hanem a pékáruk esetében is! Ilyen tasakokat ma már minden SPAR és INTERSPAR áruházban beszerezhetsz.

Tojást csakis papírból!
Szerencsére egyre kevesebb a műanyagból készült tojástartó, de azért nem árt résen lenni. Keresd a papírból készült változatot, ha pedig kiürült, használd újra, vagy dobd a szelektív papírgyűjtőbe!

Szilikonfedő
Ha többször használható szilikonfedőket is beszerzel, nyugodtan vásárolhatsz olyan tejfölt, joghurtot vagy kefirt, melynek nincs műanyag fedő a tetején – hisz ezt az okos kis eszközt pont az egyszer használatos fedők kiváltása érdekében vezette be a SPAR minden hazai áruházában. Otthon is nagyon praktikus, de ha vásárláshoz bedobod a táskádba, hazafelé is megvédi a bontatlan csomagolást.

Hazai termékek
Környezettudatos vásárlóként ha teheted, válassz a régióban termő idénygyümölcsök és zöldségek közül. Ezeknek nem kell átszelniük az óceánt, hogy eljussanak hozzád.

Sok műanyagot megspórolhatsz, ha gyümölcsvásárlásnál csomagolásmentes vagy cérnahálós opciót választod. A SPAR-nak Magyarországon például éves szinten 1 tonna műanyagot sikerült spórolnia azzal a lépéssel, hogy az almák műanyag zacskóját hálóra cserélte.

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült. 

*Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20171102/egyre-kevesebb-a-bolt-magyarorszagon-266779

**http://www.fao.org/

süti beállítások módosítása