Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Tudod melyik műanyag gyűjthető szelektíven? Segít a csomagolási háromszög!

Azt, hogy az adott műanyag csomagolás, termék újrafeldolgozható-e, meghatározza, hogy pontosan milyen műanyagról beszélünk.

2021. október 01. - Nestlé Hungária

minden-muanyag.jpg

Nem mindegyik típus újrafeldolgozására létezik technológia, vagy lehet, hogy a hulladéktípus begyűjtésére és utóválogatására nincs kiépítve infrastruktúra. Az is előfordulhat, hogy a feldolgozás nem gazdaságos, vagy az anyag adottságai miatt nem megoldható.

A leggyakoribb tévhitek, azaz mi NEM gyűjthető szelektív műanyag hulladékgyűjtőbe:

Kazetta, CD, műanyag játékok, fogkefe, fémbelsejű fóliák (pl. csipszes zacskók, csokipapírok), habtálcák, hungarocell, ételmaradékokkal vagy vegyszerrel szennyezett, elöblítetlen műanyag és fémdobozok, gyógyszeres levél nem gyűjthetők szelektíven.

Az úgynevezett lebomló műanyagok sem gyűjthetők a többi műanyaggal együtt!

vajon-minden-muanyag-img2.jpg

Ha nem vagy biztos benne, hogy újrahasznosítható-e, akkor is inkább helyezd el megfelelően a szelektív gyűjtőbe, maximum utóválogatás során kiválogatják.

Egy kis segítség a döntéshez: Csomagolási háromszög

A csomagolási háromszögben feltüntetett számok csupán csak azt jelölik, hogy a termék vagy a csomagolás melyik típusú műanyagból készült. Ez az úgynevezett PIC kód (Packaging Identification Code), melynek alapján hét műanyagtípust különböztetünk meg.
FONTOS! Ezek közül csak a listában zölddel jelöltek újrafeldolgozhatók!

csomagolasi-haromszog-2021.jpg

1 – PET – polietilén-tereftalát
2 – HDPE/PE-HD – nagy sűrűségű polietilén
3 – PVC – polivinil-klorid
4 – LDPE/PE-LD – kis sűrűségű polietilén
5 – PP – polipropilén
6 – PS – polisztirol*
7 – EGYÉB

*A habosított (6 - EPS) ételszállító dobozok nem újrahasznosíthatók

 

TUDTAD? Mosd ki a mosóporos, szappanos tégelyeket is, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe dobod! Ne csak az étellel szennyezett csomagolásokat, tartályokat öblítsük el, mielőtt a hulladékgyűjtőbe helyezzük, hanem minden olyan dobozt, flakont stb., amely valamilyen anyag tárolására szolgált. Erre higiéniai okokból, valamint a többi újrafeldolgozható anyag szennyeződésének elkerülése miatt van szükség.

És vajon hogyan történik a műanyagok feldolgozása?

 A beérkező műanyag hulladékot először kézileg szétválogatják!

  • Eltávolítják a műanyagok közé keveredett egyéb hulladékot, elsőként a fémet, mivel ez megrongálhatja a feldolgozóüzem berendezését.
  • A papírszennyeződés kiválogatására helyenként rostálókat és ventillátorokat használnak, melyek arra is alkalmasak, hogy a nem szilárd műanyagokat (pl. fóliákat) kiszórják.
  • A műanyagokat nemcsak szilárdság alapján, hanem az újrafeldolgozott termék minél jobb minősége érdekében szín szerint majd alapanyaguk típusa is szétválogatják.

 

blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR megbízásából készült. 

süti beállítások módosítása