Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Nézd meg a csomagolást! Te felismered a jelöléseket?

Kíváncsi vagy, hogyan csökkentheted ökológiai lábnyomod a bevásárlás során? Hogyan mérsékelheted a háztartásodban megtermelt csomagolási- és élelmiszerhulladék mennyiségét? Kezdd a vásárlásnál!

2023. június 02. - Nestlé Hungária

csomagolas-jelolesek-banner.jpg

Vásárláskor szánj időt arra, hogy megismerkedj a termékkel, élelmiszerrel, amit veszel. Nézd meg alaposan a csomagolást, sok hasznos információt árul el!  

Segít megóvni bolygónk természetes erőforrásait, ha csökkentjük a hulladék mennyiségét, és hasznosítjuk a maradékot is, azaz elősegítjük a rendelkezésre álló termékek és anyagok minél többszöri (újra)felhasználhatóságát. A csomagolás szelektálásához adnak segítséget az alábbi jelölések az élelmiszereken. 

Újrahasznosíthatóságra tervezve  

 designed_to_be_recycled_cimkek.jpg

Mostanában egyre többször jelölik a gyártók a csomagoláson, ha egy termék vagy csomagolása újrahasznosíthatóságra tervezett. Ha egy csomagoláson ez a felirat látható, akkor úgy tervezték, hogy összetétele, struktúrája alapján újrahasznosításra technológiailag alkalmas legyen, például csak egyfajta poliolefint tartalmazzon.  

Különbözik tehát az újrahasznosíthatóságot jelölő Möbius-szalagtól. Fontos azonban, hogy az újrahasznosítás megvalósulása az adott ország szelektív hulladékgyűjtési, -válogatási és -újrahasznosítási infrastruktúráján, kapacitásainak meglétén múlik. Ezért elengedhetetlen, hogy az adott csomagolóanyag szelektív hulladékgyűjtéséről és újrahasznosíthatóságáról mindig a helyi szolgáltatóknál tájékozódjunk. 

Élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagok 

elelmiszerrel_erintkezheto_csomagoloanyagok_cimke.jpg

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra vonatkozó jelölés.  

Kukásember 

kukasember_cimke.jpg

A Kukásember, azaz Tidyman jelölés arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk, és a megfelelő helyen gyűjtsük a csomagolási hulladékot. Ez a jelölés arra is vonatkozhat, hogy a hulladékot anyagtípusától függően szelektíven gyűjtsük, vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe helyezzük. 

Zöld pont 

the_green_dot_cimke.jpg

A Zöld Pont (Green Dot) védjegy azt hivatott jelölni, hogy az ezzel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak, a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerének megfelelően teljesíti kötelezettségét, és pénzügyi hozzájárulással támogatja a hulladék visszagyűjtését és újrafeldolgozását. Önmagában nem számít környezetvédelmi címkének vagy nyilatkozatnak. 

Möbius-szalag 

mobiusz_szalag_cimke.jpg

A Möbius-szalagként emlegetett körbefutó nyíl azt jelenti, hogy a csomagolás újrahasznosításra alkalmas. Önmagában a szalag nem jelenti azt, hogy a termék újrahasznosított anyagból készült vagy hogy az újrahasznosítás mindenképpen megtörténik; utóbbi feltétele a megfelelő újrafeldolgozási és szelektív hulladékgyűjtési rendszer megléte és használata. Amennyiben a szalag közepén egy százalékos értéket és anyagjelölést is találunk, az arra vonatkozik, hogy a termék mekkora részben származik újrahasznosított alapanyagokból és a csomagolás mely anyagára vonatkozik. 

Ha bizonytalan vagy a különféle műanyag csomagolásokkal kapcsolatban, olvasd el kapcsolódó cikkünket! (link: Tudod melyik műanyag gyűjthető szelektíven? Segít a csomagolási háromszög! cikk) 

Mit mutatnak a csomagoláson található jelölések? 

A csomagolásokon található információk rengeteget elárulnak egy-egy termékről. A Nestlé és a SPAR elkötelezett amellett, hogy alapos és körültekintő tájékoztatást nyújtson, ezzel is elősegítve az ismereteik bővítését és a tudatos fogyasztói döntések meghozatalát. Ezért is tüntetnek fel a kötelező jelölési elemeken túl olyan információkat a csomagoláson, mint például a beszerzésre vagy csomagolásra vonatkozó jelölések. 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása