Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Szezonális, hazai? Nem mindegy, honnan kerül az étel az asztalodra!

Te is szeretnéd tudni, honnan kerülnek az ételek az asztalra? Körbejártuk, miért érdemes a helyit és a szezonálist választani.

2023. június 09. - Nestlé Hungária

hazai-szezonalis-banner.jpg

Korunk környezeti problémáinak jelentős része szorosan összefügg a mezőgazdasággal. A természeti erőforrások használata, a gazdálkodási gyakorlat éppen ezért döntően befolyásolja környezetünk, talajaink, vizeink állapotát, ezen keresztül saját egészségünket, de éppígy a természetvédelem lehetőségeit is. 

Erre pedig az élelmiszer-pazarlás is rátesz egy lapáttal, hiszen a nem tudatos fogyasztói döntések 10 százalékkal járulnak hozzá a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásához.* A természet és a termőtalaj helyreállítása és megújítása, valamint a fenntartható élelmezési rendszerek kialakítása ezért annyira sürgető feladat. 

*Forrás: elelmiszerbank.hu 

Tudtad? 

Hazánk területének közel ⅔-án folyik mezőgazdasági művelés.** A Nestlé a termelőkkel együttműködve igyekszik előmozdítani a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok széleskörű alkalmazását, többek között a Nyugat-Dunántúlon is, büki állateledelgyárának vonzáskörzetében. 

**Forrás: ksh.hu, 2020.

Élő talaj az egészséges ételekért  

A termőtalaj állapota, tápanyagtartalma, a növény- és állatvilág biológiai sokszínűsége és a vízkészletek állapota mind meghatározzák az asztalra kerülő élelmiszer minőségét. Ezen a szemléleten alapul a talajmegújító mezőgazdaság. Ennek a módszernek a célja a mezőgazdasági területek és ökoszisztémájuk megőrzése és helyreállítása, azaz egy olyan gazdálkodás kialakítása, ami a gazdák, a környezet és az emberek számára egyaránt előnyös – egészségesebb ételek, étrend és egy egészségesebb élet érdekében. 

Válaszd a helyit! 

Lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és regionális alapanyagokból is. Nagy divat a szuperélelmiszerek fogyasztása — mint például a chiamag, a quinoa vagy az avokádó —, de mivel ezeket távoli kontinenseken termesztik, a szállításuk rendkívül magas szén-dioxid-kibocsátással jár. 

A szezonális gyümölcsök és zöldségek általában ízletesebbek, frissebbek és valamivel magasabb tápanyagtartalommal rendelkezhetnek, mint a szezonon kívüliek. Arról nem is beszélve, hogy kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, mint a távolról importált termékek, ráadásul még a hazai termelőket is támogatjuk a megvásárlásukkal. A szezonális zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál segít kapcsolódó cikkünk! 

Biztató helyi kezdeményezések 

A SPAR Magyarország 2021-ben indította el Régiók Kincsei programját, amelynek révén a hazai agrárágazatban tevékenykedő kistermelők és családi vállalkozások egészséges, jó minőségű magyar élelmiszerekkel jelenhetnek meg az üzlet lánc polcain. A piros almás logóval ellátott termékek egyértelműen jelzik a vevők felé, hogy az ilyen áru megvásárlásával friss, magyar áruk kerülnek a kosarukba, s ezzel közvetlenül támogatják a hazai kistermelőket, valamint hozzájárulnak munkahelyek teremtéséhez és azok megtartásához is. A hat hazai regionális központ nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várják olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő. 

A sok esetben kézműves, hagyományos eljárással készült termékeket gyártó kis cégek számára kihívást jelent, miként kapcsolódjanak be egy nemzetközi üzletlánc rendszerébe, hiszen a termékeik elhelyezése csupán az első lépés. A nehézségek áthidalására indította el a SPAR Magyarország folyamatosan bővülő mentorprogramját, a Beszállítói Akadémiát. 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása