Tippek a fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez

Hova dobjam?

Hova dobjam?

Felismered őket? Csomagolási jelölések és a környezettudatos bevásárlás

Hogyan segítenek a termékcsomagoláson található információk a tudatos vásárlói döntések meghozatalában?

2023. május 26. - Nestlé Hungária

csomagolasi-jelolesek-banner.jpg

A csomagolóanyag típusát minden esetben a termékek jellemzőihez és a tárolási, szállítási igényekhez igazítják. A csomagolás hozzájárul az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez is, mert ha hosszabb ideig tartható el egy termék, akkor a nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk el. Arról, hogy mi mindenre jó az élelmiszerek csomagolása, sok érdekeset olvashatsz kapcsolódó cikkünkben. A csomagolás azonban nemcsak védi az élelmiszert, hanem tájékoztat is. 

Naponta tengernyi különböző információ zúdul ránk, ezért is lényeges, hogy az árucikkeket praktikus, jól értelmezhető jelekkel lássák el, amelyeket némi tanulás és gyakorlat után gyorsan és rutinosan lehet értelmezni. Különösen fontosak ezek a jelzések az allergéneket tartalmazó termékeknél. 

Milyen összetevőket tartalmaz a receptúra? Gluténmentes, vegán vagy bio? Ismerd meg a különböző jelöléseket, hogy egyszerűen le tudd olvasni a számodra fontos információkat a termékek csomagolásáról! 

A termékekre vonatkozó leggyakoribb csomagolási jelölések: 

Nutri-Score 

nutriscore_cimke.jpg

A Nutri-Score az élelmiszerek csomagolásának elején elhelyezett önkéntes tápértékjelölő rendszer, amelyet független nemzetközi szakértők fejlesztettek ki abból a célból, hogy az azonos kategóriába tartozó élelmiszereket – azok 100 g vagy 100 ml fogyasztásra kész formájára vonatkozó tápértékük alapján – össze lehessen hasonlítani. A sötétzöld színű „A” besorolású termékek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részei, fogyasztásuk előnyben részesítendő, míg a piros színű „E” jelölésűeket ritkábban és kisebb mennyiségben ajánlott fogyasztani. 

Gluténmentes 

glutenmentes_cimke2.jpg

A gluténmentes állítás jogszabályban rögzített feltételek szerint alkalmazható. Gluténmentesnek nevezhető az a termék, amelynek gluténtartalma a fogyasztó számára értéke sített formában nem haladja meg a 20 mg/kg értéket. 

Laktózmentes 

laktozmentes_cimke.jpg

Laktózmentesnek (más néven tejcukormentesnek) tekinthető az a tejtermék, amelynek maradék laktóztartalma kevesebb, mint 0,1 g laktóz/100 g tejtermék vagy 0,1 ml/ 100 cm 3 tejtermék. A határértéket úgy érik el, hogy a tejcukrot már az előállítás során elbontják.  

Vegán 

vegan_cimke.jpg

Vegánnak nevezhetünk egy élelmiszert, ha az nem állati eredetű összetevőkből készült és 
a technológiai lépések során sem használtak fel állati eredetű anyagot vagy technológiai 
segédanyagot 

Vegetáriánus 

vegetarianus_cimke.jpg

Vegetáriánusnak nevezhetünk egy élelmiszert, ha az nem állati eredetű összetevőkből készült és a technológiai lépések során sem használtak állati eredetű anyagot vagy technológiai segédanyagot, kivéve: tej, kolosztrum (előtej), élő állatokból nyert tojás vagy tojástermékek, méz vagy méhészeti termékek (például méhviasz, propolisz), gyapjúzsír. 

Ökoazonosító jelölés 

bio_cimke.jpg

Ökológiai termelés keretében élelmiszerek és egyéb mezőgazdasági és akvakultúra-termékek széles skálájának előállítása történik, amelyek eleget tesznek a fogyasztók olyan termékek iránti igényének, amelyek előállítása a környezetre, az emberi egészségre, a növények egészségére, illetve az állatok egészségére és jólétére nézve nem ártalmas eljárások alkalmazásával történik. Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek ugyanazon jelentéssel bírnak, mint a bio-, eko-, öko- vagy organikus termékek 

Természetes összetevőkkel 

termeszetes_osszetevok_cimke.jpg

A természetes jelző használatát a 19657:2017 nemzetközi ISO szabvány szabályozza. Ez alapján egy összetevő akkor tekinthető természetesnek, ha a következő kritériumoknak megfelel: 

  • Az összetevő lehet növényi alapú, alga, gomba, állati, ásványi eredetű, mikroorganizmusok által termelt alapanyag vagy tengervíz. 
  • Az élelmiszer-összetevők előállítása csak fizikai és/vagy enzimatikus és/vagy mikrobiológiai feldolgozással történhet. 
  • Az enzimatikus és/vagy mikrobiológiai feldolgozás nem használható olyan anyagok szándékos előállítására, amelyek a természetben nem fordulnak elő. 

Esőerdő Szövetség (Rainforest Alliance) 

rainforest_alliance_cimke.jpg

Az Esőerdő Szövetség egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely a felelős üzleti tevékenység előmozdításával célul tűzte ki a trópusi esőerdők fennmaradását, a gazdálkodók és az erdei közösségek megélhetésének javítását, emberi jogaik védelmét, valamint az éghajlati válság enyhítését és az ahhoz való alkalmazkodás támogatását. Ha az Esőerdő Szövetség pecsétjét, a zöld békát látjuk egy csomagoláson, az azt jelenti, hogy a kiválasztott termék vagy alapanyaga olyan helyről származik vagy olyan cég állította elő, amely megfelel a környezeti, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatóságot előmozdító szabványoknak. 

Nestlé Kakaóterv (Nestlé Cocoa Plan) 

cocoa_plan_cimke.jpg

A Nestlé Kakaóterv célja, hogy a kakaótermesztés fejlődésének elősegítésével és az alapvető emberi jogok biztosításával javuljon a gazdálkodók nyereségessége és életminősége, gyermekeik pedig oktatásban részesülhessenek. Az UTZ Certified és a Rainforest Alliance 2018-as egyesülését követően már ez utóbbi végzi a folyamat ellenőrzését és tanúsítását. A Nestlé évente 198 000 tonna kakaót szerez be a Nestlé Kakaóterv keretein belül, ez az összes felhasznált kakaó mennyiségének az 50,6 százalékát jelenti. A programban 152 236 farmer vesz rész.* 

*Forrás: Nestlé Creating Shared Value and Sustainability Report 2021 

 

A blog alapjául felhasznált edukációs tartalom a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. megbízásából készült.

Advertisement

süti beállítások módosítása